El diumenge dia 15 se celebrarà l’Aplec de Sant Magí on participaran els Senderistes Bisbalencs que caminaran 34 quilòmetres a peu

Falta només un any perquè l’Aplec de Sant Magí celebri amb tota solemnitat el seu quart centenari.

Actualitat

El diumenge dia 15 se celebrarà l’Aplec de Sant Magí on participaran els Senderistes Bisbalencs que caminaran 34 quilòmetres a peu
El diumenge dia 15 se celebrarà l’Aplec de Sant Magí on participaran els Senderistes Bisbalencs que caminaran 34 quilòmetres a peu | Fotografia: Cedida

Falta només un  any perquè l’Aplec de Sant Magí celebri amb tota solemnitat el seu quart centenari: està documentat que l’any 1620 ja se celebrava el tercer diumenge de setembre  la “Dinada dels Pobres” a la Brufaganya, organitzada per la Confraria de Sant Magí màrtir de Barcelona.

Si bé l’actual aplec no s’assembla gens a la festa que es feia en aquells temps tan remots, hi ha una tradició que encara subsisteix: la Confraria de Sant Magí de Barcelona encara participi cada any a l’Ofici amb l’ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari.

Aquest any la festa comença de matinada, a dos quarts de sis del matí, quan iniciaran el camí els Senderistes Bisbalencs des de la Bisbal del Penedès per recórrer els 34 quilòmetres que hi ha a peu fins a Sant Magí, on  arribaran a dos quarts de tres de la tarda. Passaran per sis termes municipals: La Bisbal, El Montmell, Aiguamúrcia, Pontons, Querol i Pontils. Aquesta és la XXIII vegada que fan aquesta caminada, si bé és el primer any que coincideix amb l’aplec.

Més tard sortiran les caminades a peu, sortides en bicicleta o passeig en cavalls des de La Llacuna, Santa Coloma i Pontils tots en direcció a Sant Magí. Naturalment molta altra gent hi anirà en cotxe particular i allí hi trobarà un gran espai per a aparcament.  
A les 9 es començarà a servir l’esmorzar popular: un bon entrepà de pa amb tomaca i pernil acompanyat d’olives,  ceba amanida i fruits secs tot acompanyat d’un porró de vi negre o bé aigua, a gust de cadascú. 

Durant el matí, a la capella de les Fonts hi haurà una exposició dedicada a la fauna pròpia de la Brufaganya. També durant el matí hi haurà instal·lada una carpa amb jocs de taula per a petits i grans. També s’organitzaran visites per a famílies per conèixer l’entorn natural i jocs de cucanya per a infants.

A les 12 del matí hi haurà l’Ofici al santuari amb el cants dels goigs. En sortir , es ballarà el Ball Pla  i després hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Cossetània. 

I després toca baixar del santuari cap a les Fonts on es cuinarà una gran arrossada per a tothom que hi vulgui participar, tot i que cadascú també es pot portar el dinar des de casa sense cap problema.

Havent dinat  la mateixa cobla Cossetània amenitzarà la tarda amb balls populars i vuitcentistes, incloent tal com ja és tradicional,  el Ball Pla de Sant Magí.

Per participar en l’arrossada es poden comprar el tiquets (amanida, paella i postres) als forns Pujó de Santa Coloma i La Llacuna, o bé es poden reservar al correu electrònic amicssantmagi@tinet.cat  


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article