Protesta pels baixos preus del raïm d'enguany

La protesta s'ha fet a Vilafranca i organitzat conjuntament pels tres principals sindicats agraris

Actualitat

Protesta pels baixos preus del raïm d'enguany
Protesta pels baixos preus del raïm d'enguany

Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès han convocat aquest matí una concentració davant del Centre Àgora de Vilafranca del Penedès, que ha aplegat a més de 250 viticultors, en protesta contra el baix preu del raïm que els cellers més grans volen pagar durant aquesta campanya.

Les tres entitats han llegit un manifest en el qual denuncien que els preus del raïm i del vi d’aquesta campanya són ruïnosos per als productors i que no els permeten ser viables. Consideren que una davallada de fins el 28% en el preu, que ens retorna a les valoracions del 1998, no és justificable; ni les retallades de compra a última hora que aboquen a la mateixa situació lamentable. Per als convocants, aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, i entenen que no hi ha prestigi sense un preu digne. El manifest també recull que les entitats reclamen empreses socialment responsables.

Un altre punt del text recorda que el sector del cava és un dels que més acusa aquesta davallada de preus. Afegeix que les empreses que més raïm compren, i les que les segueixen i que sempre havien considerat còmplices de l’èxit del cava, han encetat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia engegada pel Consell Regulador per prestigiar la marca cava. Per a les entitats, així no hi haurà ni viticultura de qualitat, ni territori, ni futur.

El manifest també indica que el sector està molt regulat i que els viticultors han fet una feina ingent en pro de la qualitat, apostant per una viticultura ecològica i mètodes de lluita natural que impliquen uns costos de producció més elevats i que no es veuen recompensats.

Les entitats indiquen que el 9 d’agost van demanar al president de la DOP Cava que convoqués amb caràcter d’urgència una reunió sectorial o un ple extraordinari tenint en compte la situació, i que avui encara no ha donat una resposta afirmativa.

La situació, afegeixen, els aboca a la inviabilitat de les explotacions, provoca falta de relleu generacional, l’abandó del conreu, la destrucció del territori i la fi del sector vitivinícola català tal com el coneixem.

Les entitats també han demanat una reunió amb la consellera d’Agricultura, que encara no ha estat atesa, i exigeixen una reunió urgent, amb la mediació de l’Incavi, amb les diferents empreses implicades per reconduir aquesta situació i trobar-hi una solució.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article