“Vaig adonar-me que el que més m’agradava era escriure cançons i guions”

Octavi Franch Escriptor

Són una cinquantena els llibres que hi ha al mercat sota la teva autoria. Quan neix la teva vocació per l’escriptura?
Doncs als 27 anys abandono la meva escassa carrera com a músic després de gravar un disc el 1995 i em matriculo a l’Aula de Lletres de Barcelona on hi estudio, durant quatre anys, quatre carreres alhora per tal d’acabar de formar-me com a escriptor. I és que als 21 anys vaig decidir que volia ser artista. Vaig provar la música, el teatre i la ràdio, però de seguida em vaig adonar que el que més m’agradava era escriure les cançons i els guions.

Com recordes el dia que vas tenir entre les teves mans un exemplar del teu primer llibre?
Uf... va ser molt emocionant… Del primer conte publicat en una antologia no m’en recordo, però de la primera novel·la, sí. Va ser La tèrbola mirada de la mar, guanyadora del Premi Ciutat d’Eivissa el 2000. Me la va enviar l’editor per correu. En aquell moment m’ho vaig acabar de creure, per entendre’ns, perquè una cosa és guanyar premis per contes i poemes però una altra cosa totalment diferent és publicar un llibre. Va ser brutal i ho continua sent.

Parla’ns del gènere literari que predomina en les teves obres.
El thriller esotèric i la ciència-ficció, tot en format novel·la per a adults, encara que he publicat i escric tots els gèneres en tots els formats, des del conte infantil fins al poemari eròtic.

 Com creus que han evolucionat les teves obres al llarg d’aquesta cinquantena de publicacions?
La veritat és que crec que poc, perquè el gruix dels llibres es van publicar el mateix any, el 2008, i era obra molt antiga. A més, els primers llibres que vaig publicar, tots via premi, van ser en l’ordre que els anava escrivint i la majoria eren simples exercicis de classe. Crec que on més es pot comprovar la meva evolució és a la poesia. Cada poemari és tot un món.

Darrerament s’ha presentat al Centre Iris de Calafell la reedició d’una novel·la infantil que vas publicar l’any 2006 titulada Un àngel a l’infern. De què tracta l’obra i què creus que l’ha portat a tenir tant d’èxit?
Tracta l’adopció d’un nen que és una víctima de la guerra dels Balcans. També aprofito per parlar de les ONG i de les famílies modernes. La vaig escriure expressament per a un premi que no va guanyar, però a la Maria Grau, l’editora d’Edicions del Pirata, de seguida li va quadrar en la seva línia editorial i la va publicar tot seguit. De fet, estem parlant d’una segona part.

 Has estat set anys en silenci literari per motius laborals, però aquest mes d’agost has tornat al mercat. Quins treballs tens damunt de la taula?
Doncs, a banda de col·laborar amb tots els mitjans de comunicació possibles, a mesura que les editorials em van dient el que els interessa la meva obra m’hi poso. És una qüestió de prioritats: el primer que demana un llibre el té. Ara mateix tinc pendent traduir la meva obra infantil i juvenil a l’espanyol, adaptar i traduir el guió d’una pel·lícula a novel·la i acabar de reescriure els llibres que només tinc en paper, però que es poden reeditar perquè les editorials que els van publicar, malauradament, van tancar fa anys arran de la crisi.

Comentaris

Yolanda Tarragona
4.

Eo,

Per a mi que sóc una persona tan sensible, el que més m'ha agradat de sempre d'aquest escriptor és la seva poesia. No entenc com encara no ha guanyat el Carles Riba :(
I als meus fills els encanten els seus contes infantils. Crec que els tinc tots.

Felicitats per la tornada, Octavi. Et trobàvem a faltar :)

Yolanda RR

KIKE Barcelona
3.

Bones:

Jo soc una persona molt espiritual i el k + m'agrada d'aquest autor es la seva manera de parlar de l'esoterisme com la cosa més normal del mon.
¿Ja sabeu quan publicarà una nova novela d'aquestes?

Salut:

KIKE

Xantal Barcelona
2.

HOLA!!
A MI PARTICULARMENT M'ENCANTEN LES SEVES NOVEL·LES DE POLÍTICA-FICCIÓ EN QUÈ TRACTA EL PROCÉS DE LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.
LA MILLOR ÉS "EL DARRER TAURÓ" PERÒ "EL REGUST DE L'IMMORTAL" TAMBÉ ESTÀ MOLT BÉ.
US HO RECOMANO!!
UN PETÓ!!
XANTAL

víctor el prat de llobregat
1.

bon dia
l'octavi franch és un excel·lent escriptor.
l'he seguit durant anys i no enteneia pq havia deixat d publicar llibres.
kina alegria q hagi tornat!
víctor

Comenta aquest article