"Els únics que posen en qüestió l’èxit turístic de Barcelona són els de la pròpia ciutat"

Felip Puig Conseller d'Empresa i Ocupació

Felip Puig (Barcelona, 1958) acumula una llarga trajectòria política. Actualment ocupa el càrrec de Conseller d’Empresa i Ocupació, que també inclou la cartera de Turisme. En plena temporada alta, amb Barcelona i les costes catalanes plenes a vessar de visitants, Puig reflexiona en aquesta entrevista sobre el model turístic del país i de la seva capital, i es mostra molt crític amb la suspensió de llicències d’allotjaments turístics que ha pres l’Ajuntament de Barcelona. Davant d’això, defensa el “diàleg” entre administracions, veïns i empreses.
 
Què és el que l’ha molestat tant de la suspensió de llicències d’allotjaments turístics a l’Ajuntament de Barcelona?
Em preocupa que aquesta hagi estat una de les primeres decisions de l’Ajuntament liderat per l’equip d’Ada Colau, com si Barcelona fos un consistori marginal de Catalunya enlloc del de la capital del país, a on hi pesa una quarta part de l’economia catalana i on el turisme és una de les principals activitats.
 
Barcelona té un problema en aquest àmbit. Què hauria fet vostè?
S’hauria pogut actuar d’una manera més concertada i menys populista. És evident que hem d’avançar cap a un model turístic que conciliï drets i interessos per part dels afectats, però recordem que el sector genera una gran quantitat de llocs de treball i està refermant la recuperació econòmica.
 
Però com s’ha de fer front a la pressió turística que pateix la capital catalana, que moltes veus consideren massa forta?
Quina gran ciutat destinatària de turisme internacional no té problemes en aquest sentit? Nova York, París, Londres, Roma, Florència, Venècia... les grans capitals turístiques mundials viuen amb la necessitat permanent de buscar equilibris i consensos. Decisions tan radicals com la que ha pres ara l’Ajuntament, queden molt bé en els titulars dels diaris però més que buscar solucions incrementen els problemes. Aquest èxit de Barcelona és reconegut arreu del món i al final els únics que posen en qüestió són els de la pròpia ciutat.
 
Veïns de diferents barris barcelonins s’han manifestat contra el que consideren un excés de turistes a la ciutat.
L’animadversió que es genera contra el turisme no es favorable ni per la imatge de Barcelona ni pels seus propis ciutadans. Hem de ser més contundents en la persecució de l’oferta d’allotjament il·legal. La Generalitat és l’única administració que ha perseguit les grans plataformes tecnològiques que fan ofertes il·legals d’habitatges que no estan registrats. Estem estudiant com elevar de categoria algunes d’aquestes ofertes per ser molt més exigents.
 
Quan fa referència a aquestes plataformes tecnològiques, considera que l’economia col·laborativa és economia submergida?
L’economia col·laborativa generarà nous models de compartir interessos i també noves formes de negoci. Però on paguen impostos aquestes plataformes? Com afronten la taxa turística si no estan registrades? Com fem que els increments de renda dels ciutadans que hi participen aflorin com a activitat econòmica? Grans empreses com Airbnb han d’entendre que el seu model de negoci s’ha d’adaptar.
 
Actualment el nombre de turistes que rep Catalunya en un any gairebé triplica la seva població. Hi ha marge de creixement encara?
Jo crec que sí que podem créixer, però hem de fer-ho bé. Per exemple, desestacionalitzant l’oferta turística per rebaixar la concentració en determinats mesos. A Barcelona ho estem aconseguint, al febrer la ciutat és plena de turistes. Volem que a tot el país també s’estigui en aquesta línia. També apostem per un major equilibri territorial de l’oferta turística, desconcentrant-la de Barcelona i de la costa: enoturisme, la reserva de la biosfera del Delta de l’Ebre, el turisme d’interior i de muntanya... Des d’aquestes perspectives podem seguir creixent, però sobretot en qualitat i en valor afegit, en un turisme que ens aporti més riquesa.
 
Catalunya és la comunitat autònoma líder en recepció de turistes però no és la regió que rep més turistes de la resta d’Espanya.
Busquem el turisme espanyol de proximitat però no competim amb la costa valenciana ni amb les Canàries, busquem un tipus de turisme més exigent. No estic menystenint el turisme low cost, hem de tenir una oferta diversificada, però si ho fiem tot al turisme de sol, platja, paella i sangria com fèiem fa anys, el turisme no serà una activitat que portarà el país a majors cotes de benestar i riquesa. Un país que ho fia tot al low cost també tindrà salaris low cost.
 
Quins són els mercats emergents a on Catalunya ha d’anar a buscar nous turistes?

En els darrers anys destaca sobretot l’americà, vinculat al fet que Barcelona és el primer port europeu en creuers i el tercer del món. També ens interessa molt el xinès, el de l’Orient Pròxim, o països sud-americans que darrerament gaudeixen de més seguretat econòmica i jurídica com Colombia, Perú o Xile.
 
I com es capten els turistes d’aquests països?

El nostre mercat és el món, però diversificant l’oferta: turisme familiar, esportiu, de natura, negocis, de compres, religiós, enoturisme... Hem d’identificar quins recursos tenim i analitzar a quins mercats els interessa més cadascun d’ells. Tot això és el que ens ha permès en els darrers anys ser una potència turística europea i aspirar a jugar la Champions a nivell mundial. Hem d’entendre que el turisme és cada cop més una gestió d’emocions i experiències. Quan ets capaç de despertar-les tens la fórmula guanyadora, i aquí a Catalunya estem fent els deures.


Text i Foto: Vern Bueno/Marc Guanyabens/Clack /AMIC

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article