"Necessito dir a la gent que visqui el moment"

Oriol Barri Músic

L’Oriol Barri és el nou descobriment dins el panorama musical català. Acaba de publicar el seu primer disc "Nosaltres" gràcies al micromecenatge (www.verkami.com). El dia 29 de maig del 2015 va presentar el seu disc al Foment Hortenc i es va posar el públic a la butxaca amb el seu tarannà fresc i proper.
 
Oriol, des de quan tens vocació de cantant?
De ben petit desitjava que arribés la classe de música a l’escola. Molts dies, a l’hora del pati cantava quan tenia només 5 o 6 anys i a casa intentava tocar les cançons que m’agradaven amb un petit piano Casio.
 
Tens algun referent en el món de la música amb el qual t’has emmirallat?
Els meus pares escoltaven músics de la nova cançó i de rock català, però també sonava música de tot arreu. A l’adolescència vaig obrir el ventall i ara les meves influències són totalment heterogènies: música d’autor, rock, pop, ska, reagge, heavy, pop anglosaxó, folk americà... Suposo que de tota aquesta influència han sortit aquestes onze cançons del disc tan diverses.
 
Com va sorgir la idea del micromecenatge?

Ja fa uns anys que el micromecenatge de projectes culturals s’ha estès arreu del país. Des del primer moment, vaig pensar que era una bona manera de fer realitat aquest projecte.
 
Què n’has tret de l’experiència?

El més important és el moviment que hi ha hagut al meu entorn. Molts amics, família i seguidors s’han involucrat en aquest projecte abans d’escoltar el disc, i això m’ha fet sentir recolzat en tot moment. No només és la part econòmica. A més a més, he aconseguit que moltes personalitats com Txarango, Strombers, el Toni Albà, La Tribu de Catalunya Ràdio, Sanjosex, el Màrius Serra, etc. m’ajudessin a fer difusió del projecte amb vídeos promocionals. Tot plegat ha esdevingut una experiència molt positiva.
 
De què parlen les teves cançons?
Parlo molt de valors, de la por, de l’amor pels altres, de la necessitat de deixar de pensar tant. No som conscients que algun dia no hi serem. Aquesta idea em persegueix i necessito dir a la gent que visqui el moment. En el fons, potser, ho faig per dir-m’ho a mi mateix.
 
Explica’m el títol del disc, "Nosaltres".
Per a mi, "Nosaltres" significa agraïment a l’experiència passada. Jo sóc qui sóc gràcies a cadascuna de les persones que s’han creuat en el meu camí: família, amics, parelles, desconeguts, coneguts, amics i enemics.
Em sento en deute amb aquest bagatge, amb tots els músics que m’han ajudat a fer el disc i, sobretot, amb els 112 mecenes que han fet que aquest pugui ser una realitat. L’Oriol Barri és la cara visible, però al darrera hi ha molta gent, hi som "Nosaltres".
 
Qui ha fet els arranjaments del disc?

Inicialment vaig enregistrar una maqueta amb uns arranjaments propis. Després va aparèixer el Carlos Montfort i va començar a buidar, a moure i a incorporar elements nous per tot el disc. Algunes cançons les va deixar força semblants a les meves maquetes i d’altres les va capgirar. Els seus arranjaments de corda, piano, guitarres, etc. han donat al disc un prisma professional i profund, i han aportat a cada cançó una identitat pròpia.
 
Per què has escollit la cançó "Deixa’m" (www.youtube.com/watch?v=3FtbgXcyzXk) per fer el videoclip?
En aquest disc hi trobareu pop, rock, folk, rumba, música d’autor, etc. La cançó "Deixa’m" és el punt d’equilibri entre totes les altres, i a més a més, és el missatge directe al "Nosaltres" perquè parla de la necessitat que tots tenim que algú ens ajudi en determinats moments de la vida.
 
Quins són els teus col·laboradors en aquest projecte?
Els músics que sempre m’acompanyen són la Gemma Baños (teclats i veu), el Tomàs Genís (baix, violoncel i veu), el Lluís Molas (percussió).  En el concert de presentació també he comptat amb el Carlos Montfort (guitarres, violí i veu). A més a més, en el disc han col·laborat: l’Oriol Aymat (de Blaumut) amb el violoncel i, el Ramón Figueras Alsius i el Guillem Boltó (Doctor Prats) a la trompeta i el trombó. I, finalment, he comptat amb el Manel Pedrós (bateria de Blaumut) de l’equip de Cal Pedrós a Cervera, com a enginyer d’àudio, és a dir, ell s’ha encarregat de la gravació del disc.
 
Explica’ns què vas sentir el dia de la presentació del teu primer disc al Foment Hortenc.
El concert va ser espectacular. Era impensable trobar-nos amb aquella sala tan plena que cantava totes les cançons d’aquest primer disc. Vam aconseguir fer realitat tota la posada en escena que havíem imaginat i, puc dir que fins ara, ha estat el millor dia de la meva vida.
 
Quins projectes tens en ment?
Hi ha una perspectiva de futur, però vull gaudir del present i a poc a poc anirem veient cap on ens porta aquest camí. Esperem que sigui a participar en concerts i festivals per tota Catalunya.
 
Moltes gràcies i moltes felicitats!
 
Si vols més informació i escoltar el disc de l’Oriol Barri pots accedir a www.oriolbarri.com
 
Entrevista: Susanna Tortosa i Tudela.
Fotos: Oriol Colomar,  Jordi Oset i Roser Gamonal.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article