La nostra música és una festa pels sentits

 

Barcelona Ethnic Band és un septet de folk que recupera cançons tradicionals d’arreu del món.  Aquest darrer any s’ha convertit en una revelació musical amb un estil rigorós i atrevit que ens transporta a cultures diferents i llunyanes. Els seus components són: Maria Arnal Dimas, veu, Yehosuá Escobedo, percussió, Håvard Enstad, violoncel i veu, Estel·la Broto, flauta i veu, Adrià Baiges, guitarra, Blai Navarro, acordió cromàtic i Manolo López Hernández, baix elèctric i contrabaix.

Estel·la, explica’ns com va sorgir la idea de crear el vostre grup Barcelona Ethnic Band?
Estel·la: Va sorgir l’any 2010 i gràcies a la iniciativa del Håvard i el Pau (l’ex-acordionista i co-fundador del grup) que havien anat al festival Ethno. Aquest festival consisteix en una trobada de joves músics on s’intercanvien cançons tradicionals de cadascun dels països que hi participen. Tornaven entusiasmats i impregnats de l’esperit del festival.  Va ser llavors quan van decidir crear una banda amb la mateixa idea: recuperar cançons tradicionals i arranjar-les per una formació estable.
 
Des de quan teniu el grup consolidat?
Estel·la: Hem tingut molts canvis, però des de fa un any i mig la formació ja és estable.  Durant un temps érem un sextet i hem anat substituint músics que han marxat fora a estudiar o han tingut altres projectes musicals.  Finalment tornem a ser set músics de diferents orígens amb la il·lusió conjunta que aquesta nova etapa ens aportarà coses ben diferents.
Barcelona Ethnic Band és com un riu que es va renovant pels diferents afluents, però sempre mantenint la idea del projecte!
 
Teniu un disc a la venda, explica’ns com és?
Estel·la: Doncs el disc, que es titula A tribute to different musical cultures, el vam enregistrar l’estiu del 2013.  És un recull d’11 temes que reflecteixen la primera etapa del grup, amb la Tània Mesa com a cantant i violinista. S’hi troben cançons de Kurdistan, Turquia, França, Noruega, Armènia, Estònia, Bulgària, Escòcia, Tunísia, Macedònia i Mongòlia.
 
Sou set músics, com us organitzeu per assajar?
Estel·la: Normalment m’encarrego jo de quadrar el dia perquè tinc present els horaris de tots i quasi sempre quedem el divendres al vespre, a l’ESMUC.
 
Les cançons i músiques són les originals o feu arranjaments per donar-les la vostra personalitat?
Estel·la: Sempre les arrangem per adaptar-les a les possibilitats tímbriques del grup.
 
Algun de vosaltres porta el lideratge?

Estel·la: Sí, el Håvard, ja que és qui fa els arranjaments i té clar dins el seu cap com ha de sonar, també escull les cançons perquè té una memòria musical increïble.  De tota manera tots aportem la nostra opinió i canviem el que calgui durant els assajos.
 
Teniu alguna cançó preferida de forma especial? Explica el per què?
Estel·la: Ara que ens ha deixat el Vigen per anar al seu país d’origen, per nosaltres és especialment significativa Njun Wamba Mii, una cançó de nana australiana que la cantava d’una manera especialment tendre i dolça.
 
Què creieu que aporteu als vostres oients?
Estel·la: Aportem un petit tast de diferents músiques arrelades a les tradicions orals i populars de diversos llocs del món. Combinacions tímbriques variades i diversitat estilística que fan que sigui difícil desconnectar del directe, ja que hi ha molts elements on concentrar-se. La nostra música és una festa pels sentits.
 
Què és per vosaltres la música?
Estel·la: Fluir i oblidar-se d’un mateix.
Manolo: Una manera de viure.
Blai: Amor i Gest.
Adrià: El llenguatge de l’esperit.
Håvard: Un aliment necessari a la vida.
Maria: Una manera de fer comunitat i de fer vincle.
Yehosua: Un estilo de vida.
 
Tens alguna anècdota divertida per explicar?
Estel·la: Vam estar un parell de dies tocant a Lleida la tardor passada dins el festival Musiquem Lleida i, abans de cada concert, ens donaven una bossa plena de pomes per als músics. A l’últim concert vaig posar al davant de l’escenari les que havien sobrat. Quan vam acabar el concert, se’m va ocórrer dir: “Avui tenim a la venta pomes de Lleida! Cada poma val 10€ i de regal ve un CD del grup”. Vam vendre més CD’s que mai!
 
Quins projectes teniu en marxa presents i/o futurs?
Estel·la: Volem enregistrar un videoclip i també el nostre segon disc. Encara no hem fet calendari, però en pocs mesos ens hi posem!
 
Felicitats!! Moltes gràcies i molta sort!!

Entrevista: Susanna Tortosa i Tudela | Foto cedida: Barcelona Ethnic Band.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article