"Hem tancat l’any amb un deute de 25 MEUR de CAT Salut"

Joaquim Nolla President del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (coft)

Com s’ha tancat el 2014 a les farmàcies?
Podem dir que tanquem el 2014 tal com vam iniciar el 2013. El 2013 va ser el pitjor any per a les oficines de farmàcia perquè vam veure un deute de fins a quatre mesos de medicaments dispensats, uns costos que van haver d’anar a costa de les farmàcies i tot en un moment econòmic del país on era difícil demanar finançament als bancs i tot va portar a plantejar-nos què podria passar si les farmàcies no hi feien front i la població no tenia els seus medicaments, ja que el nostre lema és el de vetllar perquè el pacient trobi el medicament que necessita. No obstant això, estem contents perquè, col·lectivament, mai no hi va haver un desabastament de medicaments, potser en algun moment va ser més difícil de trobar-ne un i es va haver de demanar, però tots els pacients van poder tenir el seu.
Així, vam tancar el 2013 amb dos mesos d’endarreriment. El 2014 es va rebre al juny un FLA (Fons de liquiditat autonòmica) i, amb l’ajuda, vam quedar a un mes d’endarreriment, però a l’octubre es va deixar un mes per cobrar i, per tant, també tancàvem l’any amb dos mesos d’endarreriment.

Així, quin és el deute a les farmàcies?
A data d’inici de gener, el deute del CAT Salut a les farmàcies catalanes és de dos mesos, el que suposa un import de 227 milions d’euros. A la demarcació de Tarragona, el deute és de 25 milions d’euros.

De totes maneres, ens deia que el 2014 ha estat millor any que el 2013?
En aquest aspecte, sí, hi ha hagut un manteniment de la facturació. Tenim clar que el problema principal és quan no paguen i, a més, no se sap quan pagaran. Aquest 2014 hem pogut anar trampejant i hem intentat buscar mesures com a col·lectiu.

Hi ha hagut alguna farmàcia que hagi estat a punt de tancar?
Hi ha hagut alguns casos puntuals d’estar al limit. És difícil fer front al volum de diners dels que parlem i, evidentment, hi ha hagut moments crítics, però sortosament no ha hagut de tancar cap farmàcia.

Com es creu que seguirà la situació a les farmàcies aquest 2015?
El cert és que estem davant una situació global i que no sabem què passarà. Fins i tot, no sabem qui estarà governant el país d’aquí uns mesos. Això pot provocar inseguretat o una dificultat de previsió. De fet, a finals d’aquest mes de gener, tenim una reunió per decidir quina és la realitat del moment i veure si podem tancar les coses més a curt termini. Suposem que la situació econòmica a nivell de país s’anirà regularitzant.

Ha fet declaracions dient que lluiten perquè la farmàcia es posicioni com a centre de salut, ens ho pot explicar? Els usuaris no acudeixen al farmacèutic abans que al metge per segons quines patologies?
El que volem és que es conegui i se sàpiga que a la farmàcia hi ha un professional sanitari que és proper. Cal saber que a Catalunya el 96% de la població pot arribar a la farmàcia caminant, és a dir, tothom pot accedir pràcticament pel seu propi peu a una farmàcia on, a diferència del que passa amb el metge, no cal demanar hora prèvia, per exemple, és una cosa molt accessible.
Evidentment, hi ha casos de gent que ve a la farmàcia a consultar-nos a nosaltres abans que anar al metge, sobretot si parlem de casos de més baix contingut com podria ser un constipat, però també ens consulten per a altres coses, per exemple, temes de tabaquisme, etc.
Cal saber que el farmacèutic no és només un dispensador de medicaments, és també un professional sanitari.
No cal dir que en pobles més petits encara s’accentua més aquest fet, ja que en molts indrets la farmàcia és l’únic centre sanitari que tenen, és a dir, la farmàcia està oberta unes llargues hores al dia i, pràcticament, tots els dies, mentre que, si el lloc en concret té metge, segurament només el té unes certes hores puntuals. Així, la farmàcia és un servei sanitari de primer ordre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article