La intenció era fer difusió d’un joc tradicional català

Marc Güell Segarra Creador de l’aplicació Butifarra

Com sorgeix la idea de crear una aplicació per a dispositius mòbils d’aquest popular joc català?
A mi m’agrada jugar a la botifarra i, fins al moment, no hi havia cap aplicació mòbil que t’hi permetés jugar. És cert que hi ha moltes aplicacions d’un mateix joc, per exemple, del pòquer, però, del joc estrella de la nostra cultura, no. La intenció també era crear un joc amè i fàcil d’utilitzar. En un primer moment, vaig deixar-hi jugar els amics i pares perquè veiessin que era fàcil.

Per què vas decantar-te a fer una aplicació per a iOS, és a dir, apta per al sistema operatiu d’Apple?
Havia de començar l’aplicació per algun lloc. A més, jo utilitzo iPhone i Ipad, per la qual cosa vaig decantar-me per aquesta plataforma. Si ets una persona que vols tirar endavant només un projecte, fer un llançament multiplataforma és molt complicat. Per tot això, vaig decidir fer-ho primer per iOS i, veient l’acollida de la gent, plantejar-me crear l’aplicació també per a Android. De fet, ja he rebut molts comentaris a través d’Internet que em demanen una versió per a Android.

Explica’ns la versió de la baralla espanyola que podem trobar al joc?
Sempre juguem amb les típiques cartes del bar de la universitat, de casa dels avis, dels pares... les cartes de sempre. Per jugar a la botifarra, tot i ser un joc català, s’utilitza la baralla espanyola. Per això, vaig decidir fer una baralla catalanitzada i simpàtica, sense allunyar-me de les cartes de tota la vida. La botifarra és un joc que, quan tires una carta, ja tens la imatge de la figura. Si la canviava molt, corria el risc de despistar l’usuari. Vaig encarregar-li les cartes a un company vallenc il·lustrador, en Jordi Minguell. Des que li vaig explicar el projecte, a l’estiu passat, li va agradar molt i, per això, vam anar treballar paral·lelament, fins tenir llesta l’aplicació.

Quantes descàrregues ha assolit l’aplicació fins al moment i en quina zona?
L’aplicació va sortir el 10 de juny, i està als voltants de les 1.000 descàrregues. No és una xifra gaire elevada, però cal tenir en compte que es tracta d’un joc d’aquí, tradicional català i, tot i així, estic sorprès de les descàrregues que ha tingut. Penso que la gent realment ho trobava a faltar. Pel que fa a la zona, hi ha hagut sorpreses, ja que el nom botifarra és una paraula bastant estesa, ja que no només designa un joc de cartes.  El joc ha tingut descàrregues del Japó, d’Amèrica Central, d’Argentina... el que no sabem és si és algun català que viu en aquests llocs o bé algú que, amb aquest nom, vol conèixer de què es tracta.

Quins objectius persegueixes compatibilitzant el tradicional joc de la botifarra amb les tecnologies actuals?
L’objectiu principal és fer difusió d’un joc de cartes català i que tingui representació en el món digital. Avui en dia, que tothom té un telèfon mòbil a la butxaca, és important que pugui tenir-hi un joc en català. La nostra cultura i les nostres tradicions són suficientment extenses com per tenir-ne, per exemple, un joc. El que també és cert és que moltes vegades, per seguir amb els rols de la societat, la gent prefereix jugar a altres jocs com el pòquer.

Estàs satisfet amb l’abast que, fins al moment, ha tingut l’aplicació?
Estic molt content. No esperava que la gent reaccionés així i
descarregués l’aplicació. Ara queda rebre els comentaris dels usuaris i millorar-la en la mesura del possible; per exemple, posar-hi la possibilitat de poder jugar contra la màquina, afegir-hi un tutorial per saber com s’hi juga, incloure-hi una mica d’història sobre el joc... De moment, però, la primera passa, que és la més important, ja està feta.

Algun projecte sobre la taula?
De projectes sobre la taula, n’hi ha molts, el que falta és temps. Aquesta aplicació la vaig crear en el meu temps lliure, compaginant-ho amb la meva feina actual. Algun dia, però, m’agradaria dedicar-me només a fer aplicacions i, si fossin d’idees una mica innovadores, encara millor.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article