La Xarxa d’Ocupació afronta la recta final del primer any de projecte ja mirant al 2019 per consolidar-se 

Aquest pla pilot innovador ja ha tramitat la subvenció a l’Estat i al SOC per consolidar aquest projecte al 2019

Actualitat

La Xarxa d’ocupació del Baix Penedès culminarà a mitjans d’octubre la fase de capacitació d’aquest primer any d’existència amb els cursos de Soldador/a i d’Operari/a Industrial i Logística. La Xarxa d’ocupació del Baix Penedès és un projecte que per primer cop aglutina totes les entitats de la comarca que intervenen en matèria d'ocupació i que han creat una xarxa de treball per posar en marxa una interlocució única, directa i coordinada, per donar una resposta integral i eficient a les necessitats laborals del territori. Abans de l’estiu la Xarxa d’Ocupació va iniciar la fase de capacitació amb els cursos d’Auxiliar de Cambrer/a de Pisos, amb una quinzena d’alumnes i que ha tingut una inserció laboral de més del 75%. 

Raül Calpena, formador del curs de capacitació d’Operari/a Industrial i Logística, que es realitza a la Fundació Santa Teresa del Vendrell, valora molt positivament que les accions es realitzin dins un entorn productiu “la qual cosa facilita moltíssim la integració laboral dels alumnes”. El curs de Soldador/a, que es realitza a la Serralleria Keifer, del Polígon Industrial La Cometa del Vendrell. Manuel Sánchez, fa 12 anys fa tasques de formació en el sector de la metal·lúrgica a l’empresa Formació Terres de l’Ebre, S.L. que des de l’any 1988 ha format a, més de 5.000 persones, de les quals un 83% ha tingut inserció laboral. Sánchez creu que aquestes 120 hores d’iniciació a la soldadura “ja els permetrà disposar dels coneixements per treballar en una empresa. Segurament després els caldrà un altre tipus d’accions per tenir una especialització”. 

Cadascuna de les accions de capacitació tindrà una durada de 120 hores amb activitats didàctiques especialitzades i d’altres de transversals com són: la cerca de feina, el medi ambient, els riscos laborals i la igualtat d’oportunitats. En aquest sentit, el caràcter eminentment pràctic proporcionarà competències de tipus professional, lligades al lloc de treball. Com a complement a l’acompanyament individualitzat es realitzaran uns seminaris/tallers ocupacionals en què de manera col·lectiva es treballarà: l’autonomia en el procés de trobar feina; el desenvolupament de competències transversals necessàries en el mercat laboral actual i l’adquisició de seguretat i confiança.  

Com es recordarà, el projecte Xarxa d’ocupació del Baix Penedès pretén, en essència, crear una veritable xarxa  a la comarca amb la participació de tots els ajuntaments. Alguns amb els respectius serveis d’ocupació (El Vendrell, Calafell, L’Arboç, Cunit i La Bisbal del Penedès) i la resta mitjançant el Consell Comarcal del Baix Penedès, tot utilitzant un projecte pilot per atendre 75 persones. Un grup de persones aturades amb veritables dificultats  per trobar feina que comptarà amb metodologies innovadores a la zona basades en una atenció integral i intensa de la persona. Bàsicament el programa se centra en capacitar a persones en situació d’atur entre 6 i 12 mesos, que tinguin més de 30 anys, sense formació postobligatòria i amb ocupacions anteriors elementals i amb motivació per trobar feina.  

El projecte de la Xarxa d’ocupació del Baix Penedès té un cost de 199.000 euros, el 75 % subvencionat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i el Servei d’Ocupació de Catalunya; el 25 % restant del pressupost l’aporten els catorze municipis de la comarca que hi participaren. Maria Jesús Sequera, consellera comarcal d’Ocupació, del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha avançat que els ajuntaments que formen part de la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès, conjuntament amb el Consell Comarcal, han tornat a sol·licitar la subvenció al Servei d’Ocupació de Catalunya. Aquest suport permetria consolidar el projecte de cara l’any vinent i continuar aquesta acció coordinada entre empreses i persones aturades, per contribuir a una adient capacitació. “Aquesta segona fase també comprendria una formació del personal tècnic dels serveis d’ocupació”.  

Per enguany queda per realitzar les píndoles formatives. Es tracta d’unes accions molt personalitzades, amb tutories individuals. Arantzazu Longares, tècnica d’Ocupació de l’Ajuntament de la Bisbal, indica que abans de posar en marxa les accions de capacitació, el personal de la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès s’ha posat en contacte amb les 50 millors empreses de la comarca. “Són empreses que tenen un alta qualificació laboral. Aquest projecte intenta que les persones aturades assoleixin aquesta qualificació laboral”. En aquest sentit el regidor d’Ocupació de l’Ajuntament de l’Arboç, Alfons Ribas, creu que és molt important veure com totes aquestes persones que es formen en aquestes accions assoliran una inserció laboral que s’ajusta a la demanda empresarial. Cal pensar que moltes d’aquestes persones ja realitzen entrevistes amb empreses mentre encara fan la formació”. 

Agnès Ferrer, alcaldessa de la Bisbal del Penedès, destaca que pels municipis que no tenen serveis d’ocupació és una gran acció treballar en xarxa, “ara podem disposar d’una acció tècnica, i d’una informació que fins ara no teníem a l’abast”. Per Agnès Ferrer la Xarxa d’Ocupació del Baix Penedès ha de venir resoldre la manca de treball coordinat, i no només a la comarca, sinó potser ampliar l’acció estratègica amb comarques veïnes”. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article